Vervoer

 

Auto
De lengte van het totale Surinaamse wegennet bedraagt ongeveer 9.000 km., waarvan ca. 25% verhard is. Men dient er rekening mee te houden dat in grote delen van het land wegen ontbreken. Alhoewel men in Suriname net als in Engeland links rijdt, zijn auto's met het stuur links wel toegestaan. Rijdend in Suriname bestaat de kans dat men wegen tegenkomt die wat minder goed onderhouden zijn dan men misschien in eigen land gewend is, houd ook rekening met een soms wat impulsief rijgedrag.

De wegen in Paramaribo zijn over het algemeen wel verhard, maar tijdens de regenseizoenen (november - januari en april - juni) kunnen er soms gaten in het wegdek ontstaan. Hoofdwegen hebben over het algemeen geen aparte wandel- of fietspaden waardoor men allemaal gebruik moet maken van dezelfde weg.

De Oost-West snelweg is een verharde weg die van Nieuw Nickerie in het westen naar Albino in het oosten loopt. Deze weg loopt door grote agrarische gebieden, houd dus rekening met langzaam verkeer en dieren op de weg.

Wegen in de binnenlanden zijn slecht onderhouden zandwegen die door ruige, zeer dunbevolkte regenwouden lopen. In de droge periodes zijn de meeste van deze wegen door normale personenauto's te berijden, echter in het regenseizoen worden de wegen al snel onbegaanbaar. Deze wegen zijn niet verlicht, tevens ontbreken tankstations en praatpalen langs de weg. Veel van de bruggen in de binnenlanden zijn in verschillende stadia van reparatie.

Openbaar vervoer
In Paramaribo bestaat het openbaar vervoer uit bussen en taxi's. Voor een paar gulden reist men met de kleine bussen door Paramaribo. Ook zijn er busverbindingen tussen de steden langs de kust. De binnenlanden zijn niet per openbaar vervoer te bereiken, hiervoor is men aangewezen op boot, vliegtuig of auto.

Spoorwegen
Suriname beschikt over 2 spoorlijnen, namelijk een lijn van 86 km. die van Onverwacht via Zanderij naar Bronsweg loopt, en de in 1978 geopende 80 km. lange lijn tussen het Bakhuysgebergte en Apoera. Beide lijnen zijn buiten gebruik.

Waterwegen
Met een begaanbare lengte van 1.500 km., hebben de rivieren een vervoersfunctie in het binnenland. In de jungle en de overige moeilijk bereikbare gebieden vindt het vervoer voornamelijk per korjaal (soort kano) over het water plaats, dikwijls over woeste rivieren met veel stroomversnellingen.

Luchtvaart
De nationale luchtvaartmaatschappij is de SLM (Surinaamse Luchtvaart Maatschappij). De SLM, KLM en ALM hebben een samenwerkingsverband en verzorgen lijnvluchten tussen Paramaribo en Amsterdam, Curaçao, Aruba en Miami. De SLM vliegt op Cayenne, Port of Spain, Barbados en Georgetown, en verzorgd binnenlandse vluchten naar Nieuw Nickerie.
De KLM heeft een dienstregeling met lijnvluchten vanaf Schiphol Airport op dinsdag, donderdag en zondag. 45 km buiten Paramaribo bevindt zich het Johan Adolf Pengel International Airport (voormalig Zanderije International Airport).
Over het land verspreid zijn er ca. 35 airstrips, welke alleen geschikt zijn voor kleine vliegtuigen. Vluchten naar deze airstrips vertrekken vanaf vliegveld Zorg en Hoop aan de Doekhiweg in Paramaribo. Informatie over maatschappijen die deze vluchten verzorgen kan gevonden worden op deze site bij het onderdeel Vliegen.


 terug

Hotels/tours

Algemene informatie