Taal

 

Het grootste deel van de surinaamse bevolking stamt van immigranten vanuit 3 verschillende continenten: Afrika, Azië en Europa. Hierdoor worden er in Suriname ongeveer 20 talen gesproken. De officiële taal is het Nederlands. Deze taal wordt ook op scholen en in de regering gesproken. In alledaagse situaties zal echter veel gebruik worden gemaakt van het Surinaams of Sranantongo.

De Indianen spreken verschillende Indiaanse talen. De in de 19de eeuw gearriveerde contractarbeiders brachten het Hindi, Javaans en Chinees. Deze talen worden met name in etnisch verband gesproken. Tussen de verschillende groepen wordt over het algemeen het Sranantongo gebruikt.
Veel Surinamers beheersen ook (een deel van) de Engelse taal.

Sranan Tongo
Het Sranan Tongo, oftewel Surinaams, wordt door vrijwel iedere inwoner van Suriname verstaan en gesproken. Voor velen is het de eerste taal. Deze creoolse taal is vrij jong en ontstond halverwege de zeventiende eeuw onder de eerste slaven die vanuit Afrika naar Suriname kwamen. Het Sranan dient onderscheiden te worden van de door de Bosnegers gesproken talen zoals het Saramakaans en het Aukaans. De taal kent Engelse, Portugese en Afrikaanse invloeden, maar ook Nederlandse woorden zijn terug te vinden.

Creools
Het Creools bestaat uit verschillende talen. Het Guyaans, met 50.000 sprekers in Suriname en 650.000 in Guyana. In het oosten en noordoosten spreken ongeveer 18.000 mensen het Aukaans. Langs de Saramakka- en Surinamerivier wordt met name het Saramakkan gesproken. Deze laatste taal is gerelateerd aan het Engels. Het dialect, Matawari, heeft relaties met het Portugees. Verder is er nog het Kwinti, dat langs de Coppenamerivier gesproken wordt. Ook deze taal heeft relaties met het Engels.

Carib
Onder het Carib worden de verschillende indianentalen verstaan. Het Kalihna, heeft zowel een westelijk, als ook een oostelijk dialect. Dit laatste wordt gezien als het meest prestigieuze en wordt vooral gesproken in de omgeving van Albina. Trió is voornamelijk in de zuidelijk centrale dorpen Tepoe en Alalapadu te vinden. Arawak wordt met name door oudere mensen gesproken in het noorden. Ook in Venezuela, Guyana en Frans-Guyana wordt het Arawak nog gesproken. Verder zijn er nog het, aan het Trió verwante Wayana en het Akurio. Beide talen zijn nagenoeg uitgestorven.

Indo-Europees
Onder deze groep vallen de Europese en West-Aziatische talen. Het Caraïbisch Hindi is een variant van het Indiase Hindi en heeft vele sprekers in Suriname. Zij gebruiken bijna allemaal Nederlands als tweede taal. Het Nederlands wordt nauwelijks als eerste taal gesproken, maar vele inwoners beheersen het als tweede taal. Engels wordt wel aan de kust en aan de grens met Guyana gesproken. Vooral in de zakelijke omgang is deze taal volop in bloei.

Overig
Zo'n zestigduizend mensen in Suriname spreken Caraïbisch Javaans Deze taal heeft grote verschillen met het Javaans dat in Indonesië gesproken wordt. De taal is afkomstig van Javaanse plantagearbeiders die in 1890 naar Suriname kwamen. Een groot deel van de Chinezen in Suriname spreekt een vorm van de Chinese taal, Hakka. Warao ten slotte is een geïsoleerde taal die nog door weinige indianen in Suriname gesproken wordt.


 terug

Hotels/tours

Algemene informatie