Overige steden /dorpen

 

Moengo
Toen in 1919 de Surinaamse Bauxiet Maatschappij begon met het ontginnen van Bauxiet, ontstond de stad Moengo. De export van Bauxiet (aluminium erts) is de belangrijkste bron van inkomsten voor Suriname. Vervoer van het Bauxiet van de mijnen naar Moengo gebeurt per trein en na bewerking wordt het naar het buitenland verscheept. Moengo is verbonden met Paramaribo en Albina door de Oost-West verkeersweg en kan ook per vliegtuig bereikt worden. Er zijn wat winkels en een medische stafpost bij het stafdorp van de Bauxietmaatschappij.

Tamanredjo
Aan de Oost-West verkeersweg vindt u het dorpje Tamanredjo wat, met zijn gunstige ligging tussen Paramaribo en Albina, fungeert als pleisterplaats voor automobilisten. Het dorp beschikt over een tankstation, een supermarkt, een hotel (20 kamers), en een aantal warungs waar u wat kunt eten.

Albina
Albina werd rond 1846 gesticht door de Duitse militair August Kappler, die van hieruit handel dreef met bosnegers en indianen. Het stadje breidde zich dertig jaar later snel uit nadat er in de Lawarivier goud werd gevonden. Na de Eerste wereldoorlog werd het dorp bekend als badplaats. Het zoete water en de zanderige oevers trokken toeristen uit de stad aan. Van Albina is er na de binnenlandse oorlog weinig overgebleven, het grootste deel van het stadje is verwoest.

Groningen
Ongeveer 40 kilometer van Paramaribo bevind zich het plaatsje Groningen, genoemd naar de 400 Nederlandse boeren uit Groningen en Gelderland die zich hier in 1845 vestigden. Het huidige Groningen is een gemoedelijk dorpje.

Totness
Totness is het enige dorp van betekenis in het Coronie district. Men vindt hier een tankstation, een filiaal van Telesur (de Surinaamse PTT) en een roots-rock-reggae bar.

Nieuw Nickerie
Nieuw Nickerie ontstond uit noodzaak op de linker oever van de Nickerie rivier nadat de voormalige hoofdstad Nieuw Rotterdam (1820), welke op de rechteroever gesitueerd was, door zeewater (Atlantische Oceaan) langzaam weggevreten werd. Het Noord-Westelijke deel van Nickerie ligt namelijk onder zeeniveau. De Zeedijk die Nieuw Nickerie tegen het water moest beschermen heeft al een aantal malen problemen opgeleverd door achterstallig onderhoud.
Om verdere overlast te voorkomen heeft men de renovatie van de dijk grondig aangepakt. Het inwoneraantal bedraagt rond de 8.000 inwoners.

Lelydorp
Ongeveer 25 km van Paramaribo bevindt zich Lelydorp, het voormalige Kofidjompo, wat zijn huidige naam dankt aan ing.C.Lely. Onder zijn bewind werd tussen 1903 en 1912 een spoorlijn aangelegd naar de goudvelden in het zuiden. Het huidige Lelydorp bestaat uit een aantal huizen, wat winkels, een hotel en een paar Javaanse eetstalletjes.

Onverwacht
Onverwacht is een klein dorpje wat bestaat uit een postkantoor, een kruidenierszaak, een restaurant en een treinstation. Het dorp ligt aan een spoorlijn waarvan vroeger druk gebruik werd gemaakt door gouddelvers, die werkzaam waren in de goudgebieden tussen de Boven-Surinamerivier en de Boven-Marowijnrivier. Na in 1985 te zijn stilgelegd werd enige tijd geleden de route Onverwacht-Republiek heropend voor toeristisch gebruik. Het beoogde resultaat bleef echter uit en de lijn werd wederom stilgelegd.

Brokopondo
Nadat in de jaren zestig hun woonplaatsen veranderden in een stuwmeer, verhuisden duizenden bosnegers naar de nieuwbouwwijken van Brokopondo. Veel van deze bosnegers waren werkzaam in de aanleg van de stuwdam. Na oplevering van de dam in 1965 viel de werkgelegenheid weg en trokken veel jongeren naar Paramaribo. Het dorp maakt tegenwoordig een tamelijk verlaten indruk.


 terug

Hotels/tours

Algemene informatie