Gezondheid

 

Gezondheid
Suriname ligt in de tropen en daar moeten de mensen, die Suriname bezoeken, rekening mee houden en ervoor zorgen, dat ze de juiste vaccinaties krijgen. In het gehele land gedurende het hele jaar kan er sprake zijn van malaria. Inenting voor Hepatitis A, Tetanus en Tyfus wordt aangeraden.

Medische faciliteiten
Algemene gezondheidszorg, alsmede EHBO, is in beperkte mate aanwezig en is niet van Europees/Amerikaans niveau. In Paramaribo is één EHBO post aanwezig waar men de beschikking heeft over een beperkt aantal ambulances voor noodgevallen.
Sinds december 2000 is er op de EHBO post geen neurochirurg meer aanwezig en kan het ook gebeuren dat andere specialisten niet altijd aanwezig zijn.
Het ziekenhuis heeft geen airconditioning, echter privé-kamers met airconditioning zijn, tegen betaling, wel verkrijgbaar. In de binnenlanden is er zo goed als geen Eerste hulp aanwezig.

Overige informatie
Het is raadzaam als bezoeker van Suriname een zonnebril en een hoed te dragen, dit in verband met de zon. Het is ook verstandig om bescherming tegen muskieten en muggen te hebben. Maak gebruik van zalf en draag kleren met lange mouwen en lange broeken als het niet te warm is. Zo zult u zich beschermen tegen bijvoorbeeld Dengue ook wel bekend als knokkelkoorts.
Het drinken van kraanwater op Suriname is mogelijk, maar wordt afgeraden. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen.
Veel huizen op het platteland hebben vaak tonnen waarin het regenwater wordt opgevangen. Dit regenwater wordt als drinkwater gebruikt. Het is echter niet aan te raden dat u dit ook drinkt.
Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water of schillen met schone handen).

Vochtigheid
Suriname kent een relatief hoge luchtvochtigheid. Dat wil zeggen dat het op donkere plaatsen waar geen direct zonlicht komt, vrij vochtig kan zijn. Hang daarom uw natte kleding of plaats uw vochtige schoenen, als het even kan, in de zon om te drogen.
Vooral als u naar het binnenland gaat is het belangrijk, om schimmels te voorkomen, dat u droge kleding, sokken en schoenen bij de hand heeft. U kunt deze reserve droge kledingstukken het beste in een goede plastic zak stoppen.
In praktisch alle betere hotelkamers is een luchtkoelings installatie ( airco ) aanwezig. De gekoelde lucht van deze airco is droger dan de buitenlucht.
Als het hotel geen airco heeft, dan is er altijd wel een ventilator om voor wat afkoeling te zorgen.

Ga dan niet nat en bezweet met uw hele lichaam voor de ventilator zitten, want dan koelt u te snel af en loopt u kans ziek te worden. Wel kunt u om af te koelen de ventilator even op uw hoofd richten. Maar het beste is om de ventilator zo in te stellen dat deze, van links naar rechts draait en daardoor de hele kamer bestrijkt. Dat maakt de ruimte wat koeler, zonder dat u zelf te snel afkoelt.

Zwemmen
Om af te koelen kunt u gerust een frisse duik nemen in alle openbare zwembaden, of de zwembaden bij de beter hotels. Deze zijn goed onderhouden en worden regelmatig gecontroleerd.
Zwem nooit in slootjes of open stilstaand water, dat is vragen om ziektes en moeilijkheden. Als u dan toch wil zwemmen, ga dan naar de bekende ressorten, zoals Cola Kreek, Blaka watra en dergelijke. Dat is stromend water, met waarschijnlijk een licht geneeskrachtige werking. De diep bruine kleur ontstaat door de vallende bladeren en dit proces houdt de zuurgraad van het water constant, waardoor het veilig zwemwater is.
Als u geen zeer ervaren zwemmer bent, is het niet aan te raden om een duikje in de rivier te nemen. Met het water zelf is niets mis, maar er kunnen verraderlijke stromingen en draaikolken zijn en menig zwemmer is daardoor al verdronken.


 terug

Hotels/tours

Algemene informatie