Eten & drinken

 

Suriname heeft door de samenstelling van zijn bevolking een rijke eetcultuur. Voor de inheemsen is wild vlees met cassave de dagelijkse maaltijd. Creolen houden van moks'alesi en pom. Javanen hebben hun kruidige keuken, Hindostanen stoven hun gerechten in allerlei soorten massala en eten daarbij roti of rijst, Chinezen houden van verse producten en korte bereidingstechnieken en iedereen eet van elkaar.

Groente en fruit worden op kleine kostgrondjes met zorg gekweekt. Vele families voorzien in hun eigen behoefte en verkopen wat over is in stalletjes langs de weg en op de verschillende markten. Kippen scharrelen over het erf en dat levert de typische Sranan fowru op. Het varkensvlees is van uitstekende kwaliteit en misschien wel het lekkerste van de wereld. Een mooie trip is een bezoek aan de markt ’s morgens vroeg. Hier kun je echt alles kopen. De aanvoer van verse vis en levende krab gaat de hele dag door; garnalen in alle maten, gepeld of ongepeld. Een kip wordt op uw aanwijzing geslacht. Iets verder liggen verse bladgroenten en fruit. In het overdekte gedeelte zijn marinades, sambals, kruiden en specerijen. Wilt u nog dieper in de eetcultuur, bezoek dan op zondag de Javaanse markt in Noord en de Chinese aan de Keizerstraat: een grote ontdekking. Van al het eten krijg je trek, maar dat is geen probleem, want overal kunt u eten kopen. Het is mogelijk om de klok rond te eten aan de Waterkant. Snacks, koekjes, voedzame gerechten en lokale drankjes zijn verkrijgbaar. Je kunt in Suriname eenvoudig eten maar ook exclusief dineren: van de warungs op Blauwgrond tot de prestigieuze hotels in het uitgaansgebied.
De bartenders shaken overheerlijke drankjes en bijzondere cocktails. Er komen steeds meer vakbekwame koks, die durven te experimenteren met wat het land biedt. Tongstrelende en trendy gerechten, zoals garnalen in geraspte kokos met een mango-peperchutney, saotosoep van gerookte kip, sinaasappel roti met eend en een luchtig dessert van pomtayer.


 terug

Hotels/tours

Algemene informatie