Bezienswaardigheden

 

Paramaribo
Het Onafhankelijkheidsplein ligt in het oude centrum van Paramaribo, nabij de Suriname rivier. Aan het plein is het Ministerie van Financiën, het rode gebouw met de witte toren, terug te vinden. Voor dit gebouw staat een standbeeld van de meest populaire politicus van Suriname, Johan Adolf Pengel. Ook de gebouwen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Hof van Justitie hebben een grote historische en architectonische waarde. Het merendeel van de huizen in Paramaribo is van hout gemaakt. Aan het Onafhankelijkheidsplein staan verschillende gebouwen die helemaal van steen gemaakt zijn. De funderingen van de houten huizen zijn vaak uit dezelfde stenen opgetrokken. Deze rode stenen stammen uit de tijd dat Suriname een Nederlandse kolonie was. De schepen die uit Europa kwamen, gebruikten de stenen als gewicht.

Aan het Onafhankelijkheidsplein is ook het presidentieel paleis terug te vinden. Het paleis is de voormalige residentie van de Gouverneur van Suriname. Het witte gebouw werd gebouwd in de eerste helft van de 18de eeuw. Veel delen van het gebouw werden later toegevoegd. Het gebouw en de bijbehorende tuin is alleen toegankelijk op Onafhankelijkheidsdag, 25 november.

De Palmentuin maakte lange tijd onderdeel uit van de tuin van het presidentieel paleis. In het begin van de twintigste eeuw werd het opengesteld voor publiek. Een deel van de presidentiële tuin is zichtbaar vanuit de Palmentuin.

Van de vele monumentale gebouwen in Paramaribo is Fort Zeelandia wellicht het bekendste. Gebouwd door Franse kolonisten, verbeterd door Engelse kolonisten en vervolgens gebruikt door Nederlandse kolonisten, is het gebouw nu meer dan 350 jaar oud. De huidige naam Fort Zeelandia werd toegekend in 1667. In de twintigste eeuw werd het fort gebruikt als museum. Nadat het Surinaamse leger het fort weer in gebruik nam als militaire basis van 1981 tot 1992, werd het door de militairen verlaten en gaat het waarschijnlijk weer dienst doen als museum.

Vanaf Fort Zeelandia kunt u langs de rivier naar de Waterkant boulevard lopen. De huizen aan de Waterkant stammen van na 1832, nadat ze eerst in 1821 en 1832 door brand verwoest waren. Verder zijn hier het Waaggebouw en de overblijfselen van het oude politiebureau te vinden. Dit laatste werd verwoest toen het leger in 1980 de macht overnam. Vanaf de Waterkant vertrekken de veerboten naar Meerzorg aan de andere kant van de Suriname rivier.

Aan de Waterkant ligt in het grote witte gebouw de Centrale markt van Paramaribo. In het overdekte gedeelte van de markt, die twee verdiepingen telt, zijn vele verschillende soorten voedsel terug te vinden. Dit komt met name door de grote verscheidenheid in herkomst van de Surinaamse bevolking. Naast Afrikaanse zijn ook veel Indiaase invloeden hier te vinden. Ook buiten staan verschillende kraampjes met allerlei groenten en vruchten.

De gele kathedraal St. Petrus en Paulus is één van de grootste houten gebouwen in Zuid-Amerika. De kathedraal werd gebouwd in het laatste deel van de achttiende eeuw. Nadat de kathedraal bijna instortte als gevolg van een renovatie, werd het gebouw in 1979 voor publiek gesloten.

In Leonsberg is het mogelijk om per korjaal over te steken naar Nieuw Amsterdam. Vanaf het terras bij de steiger zijn de getijdenstromingen van de Suriname rivier duidelijk waar te nemen.

Even buiten Paramaribo
Op korte afstand van Paramaribo vindt u het indianen-dorpje Pikin Poika. Naast het bijwonen van traditionele dansoptredens, kunt u er ook korjaaltochten maken over de Saramacca rivier.

Ten zuidoosten van Paramaribo ligt het dorpje Domburg. Indien u van watersport en relaxen aan het water houdt, kunt u hier uw hart ophalen. In het gebied langs de Suriname rivier zijn verder veel buitenhuizen van mensen uit Paramaribo terug te vinden.

De meest druk bezochte badplaats van Suriname, Colakreek, ligt op een paar kilometer afstand van de J.A. Pengel Internationale Luchthaven. In het weekend zijn het vooral de jongeren die in grote getale naar dit vakantiegebied komen. Voor een verblijf kunt u een tent opzetten of eventueel een huisje huren. Gelegenheden voor eten en drinken zijn volop aanwezig.

In de zeventiende eeuw kwamen veel Joodse kolonisten naar Suriname. Het gebied, dat de naam Jodensavanna kreeg, was zeer in trek bij deze kolonisten. U vindt Jodensavanna na het passeren van het indianendorp Powaka.

Blaka Watra is te vinden door na Jodensavanna de volgende afslag naar Blaka Watra te nemen. Het gebied werd door oud-premier J.P. Pengel zelf ingericht tot zijn vakantieoord. Na zijn dood kon ook het publiek hier terecht. Tegenwoordig zijn de restanten van zijn riante bungalow nog steeds terug te zien. Verder is de stroomversnelling met daarin een bubbelbad een grote bezienswaardigheid.

Bij de bauxietwinning die heeft plaatsgevonden in de omgeving van Phedra, zijn zware explosieven gebruikt. Waar dit normaal zou leiden tot een aantasting van de natuur, is hier juist een mooi stuk natuur ontstaan. Helderblauw grondwater en witte stranden maken van deze plek een prachtige gelegenheid om tot rust en ontspanning te komen.

Afobaka staat bekend om het Stuwmeer met een oppervlakte van 1560 vierkante kilometer. Het meer is ontstaan, doordat een grote hydro-elektrische dam in de Suriname rivier gebouwd werd. Bij de dam staat ook een waterkrachtcentrale. Vanuit de brug links van de centrale heeft u een mooi uitzicht over dam en meer.

Commewijne
Langs de Commewijne rivier lagen vroeger tal van grote, bloeiende plantages. Veel van deze plantages zijn verdwenen. Plantage Mariënburg is één van de meer dan 200 suikerplantages die Suriname rijk was. Nog steeds zijn de oude suikerfabriek en de arbeidershuizen open voor bezichtiging.

Het openluchtmuseum Nieuw-Amsterdam ontstond in de jaren 60 toen het voormalig fort Nieuw Amsterdam als museum ingericht werd. Het fort werd gebouwd in 1712 na de Franse inval. Om nieuwe vijandelijke aanvallen af te slaan was een solide verdedigingswerk nodig. Vanaf 1683 deed het fort dienst als gevangenis voor langgestraften. De voormalige gevangenis is voor het publiek geopend. Daarnaast is in het museum ook het koetshuis te bekijken. Vooral de oude brandpomp, de begrafeniskoets en de deftige ouderwetse rijtuigen zijn het bekijken waard. Van het fort kunt u de historische kruithuizen uit 1740 en 1778, de kanonnen en een lichtschip bezichtigen. Het museum biedt verder de mogelijkheid om met maximaal 12 personen te overnachten in een slaapzaal in één van de plantagehuizen.

Nickerie
Exotic garden Een overdekte tuin waar u vele soorten planten vindt.

Zeedijk Vanaf deze plaats heeft u uitzicht over de Corantijnrivier. U kunt hier wandelen en genieten van het uitzicht vanaf het uitkijkpunt en gezellig iets drinken.

Waterloo De plaats waar eerder de grootste stad van Nickerie was. Resten van het dorp zijn nu nog te zien.


 terug

Hotels/tours

Algemene informatie