Philipsburg

 

Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten, is gelegen op een smal stuk land tussen Great Bay en de Great Salt Pond. De stad werd opgericht in 1763 door John Philips, een Schotse kaptein in het Nederlandse leger. Het werd al snel een druk centrum van de internationale handel. Tegenwoordig is het er niet minder druk met levendige winkelstraten, een goed nachtleven en veel hotels. Twee hoofdstraten lopen in de lengte door Philipsburg – Front Street, en ja hoe kan het ook anders, Back Street. Front Street is de drukste van de twee met talloze winkels waar alles te krijgen is van Italiaanse leerproducten tot Japanse camera’s en lokale producten. Nauwe steegjes leiden in beide richtingen door galerijen en binnenplaatsen gevuld met bloemen. Bezoekers zien hier ook voorbeelden van traditionele West-Indiaanse architectuur, waaronder karakteristieke pastelkleurige huizen.
Het belangrijkste gebouw in Front Street is het gerechtsgebouw uit 1793. Een groot wit, houten gebouw met een koepeltje dat tegenwoordig dienst doet als gerechtsgebouw. Ook in Front Street is het Simartin Museum te vinden die de bezoekers een uitstekend inzicht geeft op de lokale geschiedenis. Tentoongesteld worden onder meer potten gemaakt door de oorspronkelijke bewoners, de Arawaks. Verder de vracht die werd geborgen van een Brits schip dat hier voor de kust zonk in 1801. Twee historische forten getuigen van de strategische importantie van Philipsburg in de geschiedenis van Sint Maarten. Fort Amsterdam, gebouwd in 1631 op een schiereiland tussen Great bay en Little Bay, was de eerste Nederlandse militaire buitenpost in het Caribisch gebied. Helaas werd het al snel veroverd door de Spanjaarden die hier hun belangrijkste bolwerk ten oosten van Puerto Rico van maakten. De Spanjaarden verlieten het fort in 1648 en sindsdien bleef het in Nederlandse handen.
Sinds de 19de eeuw heeft het gebouw geen militaire functie meer, maar het fort werd tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebruikt als communicatiecentrum. Enkele muren van het originele bastion staan nog overeind en vanaf deze plek heeft u een schitterend uitzicht over het moderne Philipsburg. Fort Willem, gemakkelijk herkenbaar aan de zendmast, ligt iets ten westen van het centrum van Philipsburg. Het fort werd in 1801 gebouwd door de Britten en in 1816 overgenomen door de Nederlanders. De wandeling naar het fort is niet zwaar en zeker de moeite waard vanwege het prachtige panorama over Philipsburg en de naburige eilanden vanaf de top. Vandaag de dag combineert Philipsburg zijn historische erfenis met de opwinding van de 21ste eeuw. Het is een populaire ankerplaats voor cruiseschepen en de vele restaurants, cafés en nachtclubs zorgen er voor dat u zich geen moment hoeft te vervelen. Accommodatie is er voor iedereen, van moderne resorts tot intieme pensions.


 terug

Accommodaties

Algemene informatie