Vervoer

 

Vervoer Jamaica

Om een auto te kunnen huren heeft u een internationaal rijbewijs nodig dat nog minstens drie maanden geldig is.

Op het vliegveld, in de grote steden of via een hotel is het huren van een auto gemakkelijk te regelen. Houdt u er rekening mee dat de wegen van het 17.000 kilometer lange wegennet afwisselend zeer goed tot zeer slecht zijn. De hoofdwegen zijn goed onderhouden, buiten de hoofdwegen is het minder goed gesteld met hetwegdek. Veel dieren lopen los op de binnenwegen. Vermijd het rijden in het donker op deze wegen ook omdat straatverlichting en wegmarkeringen ontbreken. Bovendien wordt er links gereden. Jamaicanen zijn chaotische weggebruikers die veel lawaai maken. Zo relaxed als ze off the road zijn, zo fel zijn ze op de weg. Voorin moeten passagiers hun riemen vastmaken en kinderen moeten in een kinderzitje geplaatst worden. Zorg dat u een goede kaart hebt van het eiland. Als u verdwaalt zullen Jamaicanen u graag willen helpen, maar vaak weten ze zelf ook niet precies de weg en komt u niet veel verder met de aanwijzingen. Op zondag zijn tankstations gesloten en u kunt er vaak alleen cash betalen.

Als u meer avontuur wilt, neemt u het openbaar vervoer. Houdt u er rekening mee dat de tijdschema's geen garantie zijn voor punctualiteit. Gebruik het openbaar vervoer niet als u op tijd bij het vliegveld moet zijn, maar alleen als u wat van het eiland en de bevolking wilt zien. Tussen de steden kunt u het beste een minibus aanhouden. U hoort ze al van ver aankomen, vaak met muziek uit de speakers schallend. Niet zelden worden de busjes afgeladen met passagiers, omdat het openbaar vervoer zo onregelmatig is. Wees niet verbaasd als ze uw bagage op het dak binden, dat kan vaak niet anders. Haltes zijn vaak onherkenbaar, het beste is om uw hand op te steken en te roepen als u een bus wilt aanhouden. Het is raadzaam goed na te vragen waar de bus heengaat, want de bestemming correspondeert niet altijd met het bordje op de bus.

De taxi's op Jamaica zijn niet van een meter voorzien. Van tevoren een prijs overeenkomen is derhalve geboden. Op vliegvelden en bij de meeste hotels staan erkende JUTA-taxi’s. (JUTA is de taxicentrale van Jamaica).


 terug

Accommodaties

Algemene informatie