Geografie

 

Geografische ligging

Jamaica is het op twee na grootste eiland van het Caribische gebied en het grootste Engelstalige eiland in dat gebied. Jamaica ligt ten zuiden van de zuidpunt van Cuba en ten westen van Haiti.

Het eiland beslaat een oppervlakte van ruim 11.000 km2 en strekt zich uit over een lengte van 253 km.

Jamaica is vrij bergachtig, meer dan de helft van het eiland ligt meer dan 300 meter boven de zeespiegel en meer dan 100 vierkante kilometer ligt boven de 1500 meter. In het binnenland loopt en van oost naar west lopende bergketen. Daarom heen sterk in hoogte verschillende kustvlakten, van vlak tot bergachtig met toppen van 1366 en 1923 meter hoog. In het zuidwesten liggen de beroemde langgerekte zandstranden. De rest van de kust is kan zeer steil zijn met grote en kleine baaien. De hoofdstad Kingston ligt aan een baai in het zuidoosten van het eiland.
Het noordoosten is het hoogste gedeelte van het eiland met als hoogste top van de Blue Mountains de Blue Mountain Peak met 2256 meter. De Blue Mountains rijzen binnen achttien kilometer van zeeniveau naar ca. 2300 meter hoogte. Een kalksteenplateau met karstverschijnselen (Cockpit Country) in het westelijke deel van het eiland beslaat ruim tweederde van het eiland. Het beboste landschap is bezaaid met gaten die door erosie zijn ontstaan. Ook vinden we hier uitgebreide grottenstelsels. Ongeveer vijf procent van de totale oppervlakte bestaat uit laagland.
Er lopen meer dan 120 rivieren over het eiland. Sommige rivieren verdwijnen ineens onder de grond en komen kilometers verder weer boven de grond. De rivieren in het noorden zijn vaak smal met vele stroomversnellingen en watervallen. De rivieren in het zuiden zijn breder en stromen wat minder hard. In de zomer drogen de meeste rivieren op. Alleen de langste (ca. 80 km) rivier van Jamaica, de Black River, is enigszins bevaarbaar. Andere rivieren zijn de White River, de Rio Grande en de Martha Brae. In het zuidwesten ligt ook nog een uitgestrekt moerassengebied, de 'Great Morass'.

In het noorden liggen de stranden vaak beschut en heeft het zand een parelwitte kleur. In het zuiden zijn voornamelijk zwarte zandstranden te vinden. Vooral in het noorden liggen veel riffen voor de kust. In het oosten ontbreken de riffen en daardoor kan de zee daar nogal wild zijn.


 terug

Accommodaties

Algemene informatie