Flora & fauna

 

Flora & fauna Jamaica

Op Jamaica komen ca. 3000 verschillende soorten planten, struiken en bomen voor waarvan er ca. 800 endemisch zijn, dat wil zeggen soorten die alleen op Jamaica voorkomen.

Jamaica telt ongeveer 200 soorten orchideeën, 550 soorten varens en 60 soorten bromelia’s. Valleien staan vol met palmbomen, bergtoppen zijn begroeid met laag bergwoud en baardmossen.

Ten tijde van de ontdekking van Jamaica in de 15e eeuw was Jamaica bedekt met reusachtige wouden. Inheemse planten waren toen ananas, suikerappel en guave. Bijna alle vruchten die nu op Jamaica groeien zijn na die tijd geïmporteerd, zoals bananen, aubergines, cassave, citrusvruchten, kokosnoten en de akee, die vaak tijdens het ontbijt gegeten wordt. Ook de hennepplant waar marihuana of ganja van gemaakt wordt, is geïmporteerd.

De nationale boom is de Blue Mahoe, een endemische hibiscussoort, en de nationale bloem is de blauwe bloesem van de pokhoutboom (Lignum vitae).
Bamboe komt over het hele eiland voor en op de Blue Mountains groeien o.a. rododendron, kamperfoelie, lelies en de merianas of Jamaicaanse roos. Veel voorkomende boomsoorten zijn amandelbomen, cederbomen, pijnbomen, pimentbomen, tamarindes, trompetbomen, broodfruitbomen en tulpenbomen. Veel voorkomende bloemen en planten zijn bougainvillea, coniferen, flamboyant, gagel, mispel, schijfcactus, anthurium, heliconia, en zijdeplant. Mangrovebossen komen nog voor aan de westkust en zijn beschermd.

De vogelwereld is het meest gevarieerd op Jamaica. Er komen ca. 250 soorten voor, waarvan ongeveer de helft permanent op het eiland verblijft en de rest komt om te overwinteren of te broeden. Ongeveer 24 soorten zijn endemisch, komen dus alleen op Jamaica voor.
Jamaica kent drie soorten kolibries en een ondersoort, waarvan de wimpelstaartkolibrie (Doctor Bird) de nationale vogel is en de dwergkolibrie het op één na kleinste vogeltje ter wereld. Andere vogelsoorten zijn de inheemse Jamaicaanse toddy, schreeuwuil, bruine uil, kalkoengieren, papegaaien en de Jamaicaanse duif. Hierna volgt een willekeurige opsomming uit de bonte Jamaicaanse vogelwereld: eenden, fregatvogels, gorzen, jan-van-genten, koekoeken, kraaien, lepelaars, meeuwen, pelikanen, pluvieren, snippen, spotlijsters, suikerdiefjes, troepialen of kling-klings, valken en zwaluwen en nog vele andere. De grootste populatie fluiteenden ter wereld komt op Jamaica voor. Deze fluiteenden zijn zo bijzonder omdat ze niet kunnen kwaken.
De spitssnuitkrokodil is het grootste reptiel van Jamaica. Zeldzaam zijn leguanen en de Jamicaanse stompstaartrat. Verder telt de fauna van Jamaica nog drie soorten schildpadden, vijf soorten niet-giftige slangen (o.a. de gele slang, een constrictor-soort), zeventien kikkersoorten, één soort reuzenpad en spinnen. De als uitgestorven beschouwde Jamaicaanse iguana bleek nog te leven in de Hellshire Hills. Deze hagedissensoort kan wel 1,5 meter lang worden. De 23 andere hagedissensoorten worden niet zo groot maar komen wel over het hele eiland voor.
Het meest bijzondere dier van Jamaica is de West-Indische lamantijn, een soort zeekoe, die zich vooral ophoudt aan de zuidkust van het eiland.
Een greep uit de zeefauna: barracuda’s, doktersvissen, engelvissen, knorvissen, lipvissen, papegaaivissen, roggen, snoeken, tonijnen, hamerhaaien, tijgerhaaien en doornhaaien.
Enkele veel voorkomende koralen in de wateren rond Jamaica zijn rode koraal, brandkoraal, steenkoraal en schorskoraal.
Bij Montego Bay ligt het Montego Bay Marine Park, het eerste nationale onderwaterpark van Jamaica.


 terug

Accommodaties

Algemene informatie