Landschap

 

Landschap Curacao

Op het eerste gezicht lijkt Curacao misschien een uitgestorven woestijnlandschap, maar u zult nog versteld staan van de verscheidenheid die het natuurlandschap te beiden heeft.

Het gevarieerde landschap van Curacao biedt een fraaie blik, zeker wanneer u het bekijkt vanuit een vliegtuig. Als u per vliegtuig aankomt, let dan op het heuvelachtige westelijke platteland, dat wordt gedomineerd door de Christoffelberg. Met zijn 375 meter is het de hoogste top van het eiland. Als u een enthousiaste wandelaar bent, dan moet u de korte, maar zware tocht naar de top beslist eens wagen. Het oostelijke deel van het eiland is platter en lager, maar wordt doorbroken door de platte Tafelberg in Santa Barbara. Iets naar het westen van de stad ziet u de drie spitse heuvels, beter bekend als de Drie Gebroeders. Dit zijn overblijfselen van een oeroud koraalrif, dat drie miljoen jaar geleden is gevormd.

De oudste en meest uitgestrekte rotsformaties van het eiland zijn in de loop van miljoenen jaren door erosie veranderd in glooiende, ronde heuvels. Het grootste deel van het westelijke en zuidoostelijke platteland bestaat uit deze zachtgolvende vulkanische heuvels. GeŰrodeerde rotsdeeltjes die van de heuvels afspoelen, verrijken de grond. Het is dan ook geen toeval dat de plantages op het eiland ontstaan zijn in de omliggende dalen. De flora en fauna in deze gebieden zijn bijzonder rijk. Harde afzettingsgesteenten zijn de oorzaak van de vele, ongewoon hoekige heuvels op het eiland. Vanwege hun scherpe, overwegend puntige vorm worden zij door de plaatselijke bevolking ook wel de 'mannelijke heuvels' genoemd.

De gehele noordkust bestaat uit vier kalksteenterrassen, variŰrend in leeftijd van anderhalf miljoen tot 25.000 jaar oud. In feite bevindt de landingsbaan van het vliegveld zich op het laagste kalksteenterras. De terrassen bevatten de skeletten van miljoenen, uiterst kleine koralen die ooit deel uitmaakten van een levend rif. De meest opvallend geologische formatie op Curacao bevindt zich onder water: de miljoenen levende wezens waaruit het koraalrif rondom het eiland bestaat. Het rif is in de loop van miljoenen jaren, millimeter voor millimeter opgebouwd. De onderwaterwereld van Curacao heeft een enorme aantrekkingskracht op snorkelaars en duikers.


 terug

Accommodaties

Algemene informatie