Flora & fauna

 

Flora & fauna Curacao

Flora
De planten op het eiland hebben een ingenieus mechanisme dat ervoor zorgt dat zij zich tegen het droge, woestijnklimaat, de schaarse neerslag en de altijd aanwezige passaatwinden kunnen verweren. Zo hebben hun wortels, bladeren en stengels zich er helemaal op aangepast. De cactus is het meest geschikt voor het klimaat; de plant verliest geen vocht door verdamping en de stekels zijn eigenlijk gemodificeerde bladeren. De divi divi is ÚÚn van Curašaos meest opvallende bomen, herkenbaar aan zijn door de passaatwind gevormde groei.
Er groeien honderden plantsoorten op Curašao en die zijn niet allemaal onschadelijk. Een plant waar u het best ver vandaan kunt blijven is de manzali˝a, de manzenilleboom. Deze boom heeft een ruwe, donkere bast en kleine, groene bladeren. De vruchten van deze boom zijn giftig en veroorzaken huidirritatie en een branderig gevoel.

Fauna
De meest voorkomende dieren op het eiland hebben hun habitat vlakbij de grond. De inheemse renhagedis treft u overal op Curašao aan, meestal zonnebadend. De gekko leeft in het struikgewas en voedt zich met muggen. De mannelijke anolis, een salamandersoort die hier 'totŔki' of 'kaku' genoemd wordt, is in het bezit van een indrukwekkende helder gele of oranje halskwab. Hier pronkt hij regelmatig mee om indruk te maken op de vrouwtjes. Ook jaagt hij er potentiŰle aanvallers mee op de vlucht. EÚn bepaald soort gekko heeft een doorzichtige huidkleur, uitpuilende zwarte ogen en wijduitstaande poten waaronder zuignappen zitten. Daarmee is hij in staat over muren en plafonds te lopen.
De leguaan, de 'yuana', is zonder twijfel de koning van de Curašaose reptielen. Hoewel zijn indrukwekkende, draakachtige rugkam er vervaarlijk uitziet, is het dier eigenlijk vrij schuw.
In de wateren rond het eiland zijn vier soorten zeeschildpadden te vinden: de groene schildpad, de karetschildpad, de onechte karetschildpad en de lederschildpad.
Het eiland biedt onderdak aan elf inheemse zoogdiersoorten, te weten: het Curašaose hert, de veldmuis, kleine konijnen en acht soorten vleermuizen. Het schuwe witstaarthert is zeldzaam en leeft alleen in de meest ongerepte gebieden aan de westkant van het eiland en in de struikgewassen van het Christoffelpark. De vleermuizen leven in grotten en rotsachtige aardlagen langs de kust.
In het Christoffelpark kunt u ook wilde ezels tegenkomen, waarvan er nog maar weinig op het eiland te vinden zijn. Ze zijn oorspronkelijk door de Spanjaarden meegenomen en waren vroeger het belangrijkste vervoermiddel op het eiland. Ook de allesetende geiten, die overal te vinden zijn, zijn door de Spanjaarden meegenomen.
Of u nu comfortabel in een strandstoel zit, een wandeling langs de schilderachtige kust maakt, of een dappere tocht door het kreupelhout onderneemt, u zult zeker een aantal inheemse vogels van Curašao zien. Er zijn 168 vogelsoorten geregistreerd. 51 hiervan zijn broedvogels, 71 trekvogels uit Noord-Amerika, 19 bezoekende soorten uit Zuid-Amerika en 19 zeevogels. Onder de meest voorkomende inheemse vogels vallen de trupiaal, een zwarte vogel met een fel oranjegekleurde borst en witte vegen op zijn vleugels, en de Cuchubi, de Cara´bische spotvogel.
Als u echt vogels wilt observeren, ga dan in de schemering naar een mangrove- of zoutmoeras. Daar verzamelen veel watervogels zich om te slapen. Ook het Christoffelpark is een uitstekende plaats om de vele vogels in hun natuurlijke habitat te zien. Wilde flamingo's vindt u rond de zoutpannen bij Jan Kok.


 terug

Accommodaties

Algemene informatie