Landschap

 

Landschap Bonaire

Voor een eiland zo klein als Bonaire is er op het gebied van de natuur toch nog een relatief grote diversiteit.

Washington-Slagbaai Nationaal Park
Het Washington-Slagbaai Nationaal Park ligt in het noorden van Bonaire. Het park bestaat uit twee voormalige plantages: Washington en Slagbaai. Samen goed voor een totale oppervlakte van 14.000 hectare. Ooit werden hier zout, aloë vera en kolen gewonnen. Men kweekte divi-divi bomen vanwege de peulvruchten. En er werden geiten gefokt voor de export naar Curacao en Europa.
De laatste eigenaar van het Washington Park was Julio 'Boy' Herrera. Hij verkocht het gebied voor zijn dood aan de regering. Met de wens dat het een natuurreservaat zou worden. Een wens die in 1969 in vervulling ging. In 1977 kwam de Slagbaai plantage bij het gebied.

Bonaire Nationaal Marine Park
Bonaire heeft een rijke geschiedenis als het gaat om de bescherming van de wateren. Het begon in 1961 met het beschermen van de zeeschildpad. In 1971 kwam daar het verbod op speervissen bij. Daarna werd zowel het dode als het levende koraal beschermd. Dat was in 1975. Uniek waren de aanlegboeien die in 1978 en in 1980 rond Bonaire verschenen. Hierdoor hoefden boten niet meer te ankeren in de wateren rond het eiland. Dit was nergens ter wereld ooit eerder gedaan.
De stuwende krachten achter de oprichting van een Marine Park waren Captain Don Stewart en Carel Steensma. Samen met STINAPA (Stichting Nationale Parken) zette ze zich in voor een beschermde waterwereld. Carel Steensma was een persoonlijke vriend van Prins Bernhard. Toentertijd voorzitter van het Wereld Natuurfonds. Het project BNMP begon in 1979. Financieel gesteund door zowel het Wereld Natuurfonds als de Nederlandse regering, de Antilliaanse regering en het gouverneurschap van Bonaire.

Klein Bonaire
Klein Bonaire is een klein, onbewoond eiland net voor de kust van Bonaire. De afstand van Kralendijk tot het eiland is ongeveer 800 meter. Klein Bonaire is slechts 1.500 hectare groot.
Er is al verscheidene malen geprobeerd om op Klein Bonaire te bouwen. De laatste poging dateert uit 1995. Maar de verontruste lokale bevolking heeft hier een stokje voor weten te steken. Ze bundelden hun krachten in de Stichting ter Behoud van Klein Bonaire (FPKB). Samen met de Nederlandse regering en het Wereld Natuurfonds redde de stichting het eiland uit de handen van de projectontwikkelaar.
Klein Bonaire hoort bij het Bonaire Marine Park en wordt als zodanig beschermd. Het biedt een thuis aan broedende schildpadden en ook ziet u er soms flamingo's.

Ramsar Gebieden
De Ramsar Conventie is een internationaal verdrag. Het beschermt belangrijke watergebieden. In het bijzonder gebieden die rijk zijn aan vogels.
Alle vijf geregistreerde Ramsar gebieden van de Nederlandse Antillen liggen in Bonaire. STINAPA beheert ze allemaal, op één na. Het Pekelmeer wordt beheerd door Cargill Salt. Dit gebied staat bekend als flamingoreservaat. Het is één van de belangrijkste broedplaatsen voor de Zuid-Caribische flamingopopulatie (zo'n 20.000 flamingo's).
Lac Bay is ook een Ramsar gebied, omdat hier veel vogels foerageren en broeden. Net als Klein Bonaire, waar naast de zeeschildpadden ook flamingo's te vinden zijn. Een belangrijke voedselplaats van de flamingo is het Gotomeer. Vandaar dat die plek een Ramsar gebied is. En dat geldt ook voor de Slagbaai Lagune, waar talloze flamingo's en andere watervogels leven.


 terug

Accommodaties

Algemene informatie