Geografie

 

Geografische ligging Bonaire

Bonaire ligt in de Caraïbische Zee, op ca. 80km van de noordkust van Venezuela. Bonaire vormt samen met de eilanden Curaçao, St. Maarten, St. Eustatius en Saba de Nederlandse Antillen. Het eiland ligt op 50 km ten oosten van Curaçao. Voorts is Bonaire het meest oostelijk gelegen eiland van de Kleine Antillen. Het eiland zelf is 288km², 39km lang en max. 12km breed.

Het noordwestelijke deel wordt geheel in beslag genomen door het zeer fraaie, heuvelachtige nationaal park Washington/Slagbaai. In dit 6000 hectare tellende park zijn o.a. broedplaatsen van flamingo's, zeer fraaie baaitjes om te duiken en snorkelen, uitzichtspunten, diverse soorten cactussen, agaven en de karakteristieke divi-divi bomen. Hier is ook de hoogste top van het eiland (Brandaris, 241m). Het Gotomeer, dat het park aan de zuidrand begrenst, is een broedplaats voor flamingo's. Dit zoutwatermeer is door een natuurlijke dam van zee afgesloten.

Centraal op het eiland gaat het heuvellandschap over in kalksteenterrassen, die in noordelijke richting allengs in hoogte afnemen. Hier zijn steile rotswanden met grotten en inhammen. Het zuidelijke deel van het eiland is vlak en m.u.v. enkele slavenhutjes en een oude vuurtoren is er geen bebouwing. In het uiterste zuiden zijn de uitgestrekte zoutpannen van het Pekelmeer, dat een paars/roze gloed weergeeft.

Ten noordoosten hiervan ligt Lac Bay, een vrij grote lagune, die door koraalriffen deels van zee is afgesloten en uitstekend geschikt is om te windsurfen. De hoge kustlijn is rotsachtig en biedt vnl. rondom Kralendijk en bij het nationaal park Washington/Slagbaai baaitjes om te zwemmen. De zee is befaamd om de helderheid en de mooie blauwgroene kleur. De noordkust is zo ruig, dat zwemmen hier met klem wordt afgeraden. Voor de zuidkust ligt het onbewoonde koraaleilandje Klein Bonaire. U kunt met de watertaxi Kantika di Amor hier naartoe.

De kuststrook rondom Bonaire is sinds 1975 beschermd natuurgebied. Dit betekend dat de gehele kust lijn en de onderwater wereld beschermd gebied is. Dit houdt in dat er geen ankers uigegooid mogen worden, geen koraal afgebroken en/of meegenomen.

Met name onder water is Bonaire één van de mooiste eilanden in het Caribisch gebied. Met andere woorden een onvergetelijk paradijs voor duikers en snorkelaars! Niet alleen vanwege het kristalheldere water met een heerlijke temperatuur maar ook en vooral vanwege de vele en schitterende duikplekken. In totaal zijn er 86 gemarkeerde duikplekken met een overvloed aan (koraal)riffen en tropische vissen in de mooiste kleuren. Echter ook voor de niet-duiker heeft Bonaire heel wat te bieden. Zowel op eigen gelegenheid als met excursies. Vooral mensen die op zoek zijn naar kleinschaligheid, natuur en rust zullen zich op Bonaire direct thuis voelen.


 terug

Accommodaties

Algemene informatie