Flora & fauna

 

Flora & fauna Bonaire

De flora van Bonaire bestaat uit een variatie aan inheemse en exotische soorten. In het glooiende noordelijke gedeelte van Bonaire vindt u een landschap dat lijkt op Zuidwest-Amerika. Er groeien cactussen, waaronder de kadushi en de bolcactus. Verder wordt het landschap bepaald door een aantal bomen en struiken. Wat te denken van de verfhoutboom divi-divi en de kalebasboom?

In de tuinen op Bonaire bloeien de meest kleurrijke bloemen en bomen. Zo komt u de knaloranje flamboyant tegen, de bouganville en de oleander. Daarnaast vindt u over het hele eiland agaven en aloë vera. Wilt u meer weten? Het Washington-Slagbaai Nationaal Park geeft u een goed overzicht van lokale flora.

Op Bonaire leeft een groot aantal diersoorten. Maar de meest voorkomende zijn toch wel de leguaan, de landslak en de vele hagedissensoorten. Daarnaast biedt Bonaire een thuis aan liefst acht soorten vleermuizen.

Op Bonaire komen ook nog eens 203 soorten vogels voor. Een groot deel hiervan verblijft permanent op het eiland. Wat denkt u van de lora en de groene parkiet? Verder is de kans groot dat u felgekleurde wielewalen, troepialen en babanaquits tegenkomt. Ook zijn er vele zeevogels op Bonaire. Denk aan de bruine pelikaan, zeearend en fregatvogel.

Wie Bonaire bezoekt, kan niet om de flamingo heen. De zalmroze vogel is uitgegroeid tot hét symbool van het eiland. Het dier is te spotten bij het zoute Gotomeer, of bij de salinja’s van het Washington Nationaal Park. Broeden doet hij bij het Pekelmeer. Dat is één van de laatste broedplaatsen van de Zuid-Caribische flamingo. Dit gebied is niet toegankelijk voor bezoekers. Omdat de flamingo nu eenmaal erg op zijn rust is gesteld. Maar u kunt ze vanaf de kant van de weg vaak prima spotten.

Flamingo's leggen meestal maar één ei. En hun jonkies komen grijs ter wereld. Hun typische roze kleur hebben ze te danken aan hun dieet. Dat bestaat uit algen en zeedieren, zoals slakken en larven van de Pekelvlieg. Dit voer zit boordevol caroteen. Hoe meer caroteen een flamingo eet, hoe gekleurder zijn veren. Weet u trouwens dat de flamingo niet of nauwelijks kan ruiken?

Geiten en ezels lopen vrij rond op het eiland. Als bezoeker van Bonaire wordt u gevraagd de dieren met rust te laten. Door ze te voeren vanuit uw auto, raken ze gewend aan de weg. Zo worden ze een gevaar voor het verkeer. Rij voorzichtig en hou u aan de maximum snelheid.


 terug

Accommodaties

Algemene informatie