Eten & drinken

 

Eten & drinken Bonaire

Hoewel Bonaire een eiland is met gelimiteerde producten, heeft het terecht de reputatie een paar van de beste restaurants in het Caribische gebied te hebben. Bonairiaanse chef-koks blijven dan ook hoog scoren in regionale wedstrijden.

Er is heel wat keuze uit diverse eetgelegenheden. Lokale 'snacks' (eenvoudige afhaalrestaurantjes) serveren overwegend inheemse gerechten. Menu’s bestaan vooral uit stoofschotels, soep en gefrituurde traktaties. Natuurlijk kan er ook verse vis worden besteld. Hoewel Bonaire een aantal grote, bekende fastfoodketens heeft, heeft elke eetgelegenheid zijn eigen 'lokale' flair. De betere restaurants hebben een uitgebreide wijnlijst en zeer creatieve menu's.

Van chique tot eenvoudig, Bonaire heeft het allemaal! Toeristen kunnen uit vele verschillende etnische gerechten kiezen. Indonesisch, Chinees, Surinaams, Frans, Italiaans... en ga zo maar door! Diners zijn verkrijgbaar voor gematigde prijzen.

Recepten
Veel van de recepten voor lokale gerechten bestaan uit een grote hoeveelheid producten. Het hoofdgerecht is meestal een stoofpotje, dat wordt geserveerd met funchi. Funchi is een dikke pudding gemaakt van maïs of maïsmeel. Doorgaans wordt het in koude of gefrituurde plakken geserveerd.

Om een goede funchi te maken, moet u het een aantal keer geprobeerd hebben. Neem een zware sauspan en gooi er 1¼ kop koud water, 1½ kop maïsmeel en 1 theelepel zout in. Voeg hier al roerend 1½ kop kokend water en 1 theelepel boter aan toe. Breng het vervolgens aan de kook en laat het zo drie minuten staan. Vervolgens roert u met een houten lepel nog eens drie minuten krachtig, terwijl het aan de kook is.

Wanneer de mix erg stijf is, kunt u het overgieten in een diepe, beboterde schaal. Dek deze schaal af met een bord. Zo kan de funchi langzaam op smaak komen. Eet smakelijk!

Lokale producten
Bonaire leeft voor het grootste deel op geïmporteerd voedsel. Een uitzondering hierop is geit. Geitensoep en geitenstoofpot zijn favoriet bij zowel de bevolking als de toeristen. De bescheiden oogst van de lokaal geteelde gierst (Maishi chiki) wordt gebruikt voor pannenkoeken en pap aan het einde van het groeiseizoen.

Bonaire biedt ook grond voor enkele soorten fruit. Zuurzak, limoenen, mango’s en diverse soorten kers ziet u ook op Bonaire. En niet te vergeten het kleine, bruine fruit, genaamd mispel! Niet zo heel lang geleden was er nog een levendige business in watermeloenen. Maar die bleken uiteindelijk zoveel water nodig te hebben, dat het niet rendabel was.

De zee geeft natuurlijk een overvloed aan vis. Ook eetbaar is de leguaan, die vaak in soepen of stoofpotten te vinden is. Het dier bevat vele eiwitten en heeft ook andere, wat dubieuzere, voordeeltjes!


 terug

Accommodaties

Algemene informatie