Duiken & snorkelen

 

Duiken & snorkelen Bonaire

Bonaire staat bekend al een duikparadijs. Dat vindt u zelfs terug op de nummerborden van de auto's. Het eiland dankt deze naam vooral aan de 53 makkelijk toegankelijke kantduikplekken.

Onderwaterweld
De onderwaterwereld van Bonaire biedt een thuis aan vele vissoorten. Sterker nog, Reef Environmental Education Foundation (REEF) heeft meer dan 469 vissoorten geteld in het water rond Bonaire!
In de kristalheldere wateren rondom het eiland zwemt een aantal kleurrijke exemplaren. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende soorten papegaaivissen. De riffen zijn een kraamkamer en schuilplaats voor vriendelijke maanvissen, sergeant-majoors en mooie vlindervissen. Maar ook tarpons en baracuda's zijn er te vinden. En wat denk je van de hengelaarsvis? Bijna niet te zien vanwege hun camouflage!
Behalve vis zijn er ook zeeschildpadden, roggen en zeekomkommers te zien. Wie echt geluk heeft, spot zelfs een walvishaai, een groep dolfijnen of een Mantarog. Kortom, zeeleven in overvloed rond Bonaire!

Duikplekken
Bonaire telt 86 officiële duikplekken. Ze worden aangegeven met gele stenen. Deze zijn overal langs de kant van de weg te vinden. Elke steen draagt de naam van een duikplek.

Bonaire Nationaal Marine Park
Het Bonaire Marine Park (BNMP) is opgericht in 1979 en is een gebied van 6672 hectare. Alle wateren rondom het eiland tot 65 meter diep zijn beschermd natuurgebied. Aan de lijzijde van het eiland zijn de kantduikplekken het hele jaar bereikbaar.
Iedereen die gebruik maakt van het water moet zich aan de BMNP regels en voorschriften houden. Zo zijn duikers en andere gebruikers bij de wet verplicht om een 'nature tag' aan te schaffen. Bij elk bezoek dient een duiker opnieuw een oriëntatie en ‘check-out’ duik te maken onder toezicht van een duikinstructeur.
In de duikers orientatiëcursus komen de overige regels en voorschriften aan bod. Weet u bijvoorbeeld dat speervissen en ankeren verboden zijn? Het Bonaire Marine Park heeft een complete brochure beschikbaar.

Onderwater Fotografie
De onderwaterwereld van Bonaire is zeer fotogeniek! Het kleurrijke zeeleven laat zich uitstekend fotograferen. Dat geldt voor zowel de hele kleine als de grotere dieren. De wateren van Bonaire zijn helder. Het zicht is zo’n 30 meter. De zee is kalm, de stroming minimaal. Bovendien zit er weinig tot geen slib in het water.
Bonaire wordt bezocht door duikers en snorkelaars van elk niveau. Omdat de wateren rondom het eiland beschermd zijn, gelden er bepaalde regels en voorschriften. Die zijn van toepassing op iedereen die de zee gebruikt. Zo wordt er voor gezorgd dat de onderwaterwereld geen schade wordt toegebracht. Het aanraken of lastigvallen van het zeeleven is verboden. Fotografen wordt aangeraden het zeeleven voorzichtig te benaderen.

Technisch Duiken
Technisch duiken gaat een stapje verder dan scubaduiken. Niet alleen qua diepte, maar ook qua tijd onder water. Technische duikers gebruiken verschillende technieken. Ook dragen ze een speciale uitrusting. Daarnaast duiken ze met bijzondere gasmengsels. Zo worden eventuele risico's zoveel mogelijk uitgesloten.
De technisch duiker kan op Bonaire uitstekend uit de voeten. Veel duikplekken zijn geschikt. Hiervan is de wrakduik 'De Windjammer' waarschijnlijk de bekendste.
Nog niet bekend met technisch duiken? Er is op Bonaire een aantal duikscholen waar u het kunt leren. Instructeurs met jarenlange ervaring staan voor u klaar. Ook kunt u hier terecht voor het huren van uitrusting en gasmengsels.

Duiklessen
Wilt u leren duiken? Heeft u een opfriscursus nodig? Of wilt u weer een stapje verder komen? Bonaire biedt u alle mogelijkheden! Het eiland telt een groot aantal duikscholen. Verder zijn de condities om te leren duiken uitstekend. Het water is kalm, 28 graden warm en het zicht zo'n dertig meter. Bovendien behoren de duikleraren van Bonaire tot de beste ter wereld. En zijn ze afkomstig uit alle windstreken. Duiklessen worden ook gewoon in het Nederlands gegeven. Neem een kijkje bij de verschillende Duikscholen voor meer informatie.

Duikscholen
De duikbedrijven op Bonaire staan wereldwijd goed bekend. Kwaliteit en goede service staan er hoog in het vaandel. Dat geldt ook voor het goed opgeleide, vriendelijke personeel. Zij zorgen ervoor dat de gasten van Bonaire terug blijven komen. Jaar in, jaar uit.
De meeste resorts en accommodaties hebben een duikbedrijf in huis. Ook de duikwinkels liggen verspreid over het eiland. Vaak bieden ze een enorme variëteit aan producten en service. Denk bijvoorbeeld aan bootduiken, of gidsgeleide duiken. Op Klein Bonaire, of langs de kust. Maar ook aan de verhuur van uitrusting en lessen.

Snorkelen
U hoeft niet per se te duiken om van de onderwaterwereld van Bonaire te genieten. Snorkelen kan ook. Op 3 meter diepte is al veel te zien. Bonaire telt liefst 17 officiele snorkelplekken. Maar snorkelen kan eigenlijk overal.

Gele stenen
Net als de duikplekken zijn ook de snorkelplekken aangegeven met gele stenen. U vindt ze verspreid over het eiland. Op de stenen is heel duidelijk de naam van de desbetreffende duik- of snorkelplekken aangegeven.

Snorkel organisaties
De meeste duik organisaties op Bonaire bieden ook snorkellessen, begeleide tours en meer. Daarnaast vindt u op het eiland een aantal snorkelorganisaties. Deze zijn gespecialiseerd in snorkeltochten en begeleide snorkeltours. Er zijn zelfs bedrijven die snorkellessen en informatiemiddagen aanbieden.


 terug

Accommodaties

Algemene informatie