Bevolking

 

Bevolking Bonaire

Op het gehele eiland wonen ongeveer 14.000 inwoners. Kralendijk is de hoofdstad van Bonaire en telt ongeveer 1.000 inwoners. Rondom Kralendijk liggen enkele kleinere plaatsen (o.a. Antriol, Sali˝a, Nikiboko). In het noordwesten, op ongeveer 10 km afstand van Kralendijk, ligt Rincˇn.

De bevolking is een mix van meer dan 80 nationaliteiten en etnische achtergronden. Veel buurten hebben culturele centra, waar de bewoners hun eigen sociale bijeenkomsten kunnen houden. Verspreid over het eiland staan diverse kerken. Ook middelbare scholen en kinderdagverblijven vindt u op het eiland.

Als toerist proeft u direct de ontspannen en rustige sfeer van het eiland. Op Bonaire lijkt het jachtige bestaan ver weg. Bewoners helpen u graag bij het ontdekken van de mensen, plaatsen en natuurlijk het eiland zelf!

Traditioneel Bonaire
Doordat de afkomst van de Bonairiaanse bevolking zo divers is, kon een unieke dansstijl worden gecreŰerd. De ritmes doen denken aan de Afrikaanse drums. Door de moderne invloeden is de muziek echter fris en nieuw. De Simadan is ÚÚn van de bekendste dansen op Bonaire. Deze traditionele dans wordt gedaan bij een succesvolle ma´sopbrengst in het voorjaar. Iedereen in het dorp neemt deel aan het binnenhalen van de oogst. Het wordt groots gevierd met lekker eten en drank. De Bari is een andere oogstdans. Deze dans is sterk be´nvloed door de wals, de mazurka en de polka. Ook zitten er aspecten in van de lokale dans 'Baile di Sinta', die wordt gedanst rond een meiboom. Al deze dansen komen oorspronkelijk uit Europa. De rumba, carioca en meringue zijn vanuit de noordelijke Caribische eilanden overgewaaid naar Bonaire. Uit Latijns-Amerika komen de danza en de joropo.

Traditionele Kleding
Door het warme klimaat kleden Bonairianen zich in lichtgekleurde, katoenen kleding. De arbeiders dragen meestal werkkleding, die hen moet beschermen tegen de soms ruwe omstandigheden. Hoofddoeken, hoeden gemaakt van palmbladeren en ge´mporteerde kleding worden gebruikt door de hele familie. Op kleding voor festivals of feesten wordt uiteraard niet gespaard! De vrouwen kleden zich in delicate jurken. Mannen dragen pakken en hoeden naar de mode van de dag.

Muziek & Instrumenten
De Bonairianen blijken buitengewoon vindingrijk te zijn als het gaat om het maken van muziekinstrumenten. Beroemd is de Bari of drum. Deze bestaat uit een kleine cilinder met een gespannen schaapshuid.
Vele andere instrumenten zijn vervaardigd uit gebroken of afgedankte werktuigen. De Chapi is een klein slaginstrument. Het bestaat uit het metalen uiteinde van een schoffel waarop met een kleine, metalen staaf geslagen wordt. Een blad van een ploeg wordt gebruikt bij het maken van een Agan. En voor Simadan wordt een uitgeholde kalebas gebruikt. Deze vrucht drijft omgekeerd in het water. De kalebas wordt bespeeld met twee stokken. Ook uit schelpdieren en koehoorns komt muziek. En een gedroogde kaak van een ezel wordt gebruikt voor het unieke, vibrerende geluid.
Tegenwoordig maakt de lokale musicus Gaby Mercera traditionele muziekinstrumenten, die ook te koop worden aangeboden. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen aan Gaby Mercera.


 terug

Accommodaties

Algemene informatie