Flora & fauna

 

Flora & fauna Aruba

Het ongerepte landschap van Aruba bevat een ongekende veelvoud aan kleuren en vormen. Het azuur van de Caribische zee aan de horzizon steekt schitterend af tegen het golvende groen van de met cactussen begroeide heuvels, de donkere geëroodeerde kalksteenplateaus en het heldere wit van de glooiende zandduinen.

Het is een woeste schoonheid die minstens net zo mooi is als de keurig onderhouden tuinen van de resorts op het eiland.

Nationaal Park Arikok
Een wandeling door het Nationaal Park Arikok is een ware ontdekkingsreis. In het park kunt u volop genieten van de natuur en krijgt u meteen een beeld van de Arubaanse geschiedenis.

Het is niet moeilijk het park te vinden, want het beschermde natuurgebied beslaat bijna twintig procent van het eiland. Moeilijker is het een keuze te maken uit de verschillende routes die u kunt volgen. In 1997 kreeg het park officieel zijn beschermde status en er bestaan plannen voor de bouw van een bezoekerscentrum, waar bezoekers van het park meer te weten kunnen komen over de talloze natuurlijke, historische en culturele schatten van het park.

Onder begeleiding van de voortdurende wind en de kreten van Arubaanse parkieten ('prikichi') maakt u als wandelaar kennis met de diversiteit van de Arubaanse flora. De opzichters van het park wijzen u graag op de 48 verschillende soorten Arubaanse bomen, waarvan enkele soorten zo zeldzaam zijn dat ze alleen in het park voorkomen.

Ook op het gebied van fauna heeft het park diverse verrassingen voor u in petto, zolas de 'shoco', een bedreigde holenuil, en de minuscule kolibrisoort 'blenchi'.

De ruim 30 km aan wandelpaden die inmiddels in het park zijn aanglegd, bieden volop gelegenheid voor een ontspannen avontuur en voeren bezoekers langs de mooiste plekjes van het eiland. Een echte aanrader is de wandeling naar Miralamar. Miralamar betekent zicht op zee en op dit punt kijkt u uit over zowel de Arubaanse noord- als zuidkust. Daaarnaast voert de wandeling u langs een oude goudmijn.

Ook een wandeling naar het schilderachtige Cunucu Arikok is zeer de moeite waard. Onderweg ziet u een lemen huis (cas di torto), dat meer dan honderd jaar oud is. Het is een van de drie resterende huizen van dit type op het eiland. Verder passeert u gigantische tornalietrotsen met indianentekeningen.

Ook op het dak van de fonteingrot zijn indianentekeningen te vinden. Het pad naar deze grot leidt ook naar de Fonteinplantage, waar een zoetwaterbron te vinden is. Vroeger was deze plantage het weekendverblijf van de eerste Nederlandse luitenant-gouveniers van het eiland.

Op diverse locaties, waaronder de Fonteingrot, treft u regelmatig opzichters aan. Zij vertellen geinteresseerde bezoekers graag meer ovver de bezienswaardigheden. Vermoeide wandelaars kunnen nieuwe energie opdoen bij de snackbar langs de weg naar de Fonteingrot.

Het Nationaal Park Arikok bestaat uit diverse gebieden van natuurlijk en historisch belang, zoals:
Arikok Center, het centrum van het park, dat toegankelijk is via de hoofdweg door Santa Cruz. Hier staat de heuvel Arikok, die met een hoogte van 185 meter boven de zeespiegel het op een na hoogste punt van Aruba is. Verder kunt u er tekeningen en artefacten bewonderen van de eerste bewoners van Aruba en staan er traditionele plattelandshuizen (cunucu) en lemen hoeves (cas di trto). In dit gebied bevindt zich ook de enige zoetwaterbron van het eiland. Deze werd gebruikt om op de plantages kokosnoten, aloë en fruit te verbouwen. De overblijfselen van de Prinsplantage en de Fonteinplantage, die nog steeds in bedrijf is, geven ons een idee van die vroege vorm van landbouw. De Fonteingrot, waar duidelijk restanten van indianentekeningen gevonden zijn, ligt ook in dit gedeelte. Jamanota Center, ten zuiden van Arikiok Center, herbergt de hoogste heuvel van Aruba: de 189 meter hoge Jamanota. Ook vindt u hier de voormalige goudmijn Miralamar. Maar het park omvat ook andere belangrijke natuurgebieden, waaronder de baai van Dos Playa aan de windzijde van het eiland, met ten zuiden daarvan de Guadirikirigrot, de Hulibagrot en de Tunnel van de liefde (Tunnel of Love).


 terug

Accommodaties

Algemene informatie