Geografie

 

Geografische ligging Anguilla

Het Britse eiland Anguilla wordt ook wel 'het mooiste geheim van de Caribbean' genoemd. Tot voor enkele jaren werd het nog nauwelijks door toeristen bezocht, maar ook tegenwoordig kunt u hier stranden aantreffen die geheel verlaten zijn.

Sommige delen van de kust zijn rotsachtig. Rondom het eiland liggen fraaie koraalriffen met veelkleurige vissen.

Het eiland heeft een oppervlakte van 88 vierkante kilometer, met een totale lengte van ruim 25 kilometer en een breedte van bijna 5 kilometer. Anguilla is het noordelijkste eiland van de Leeward Islands. Het bovenwindse eiland Sint Maarten van de Nederlandse Antillen ligt op een afstand van 8 kilometer ten zuiden van Anguilla. Vlakbij Anguilla liggen enkele eilandjes. De bekendste zijn Sandy Island, Scrub Island en de Prickly Pear Cays.

Voor het grootste deel bestaat Anguilla uit kalksteen, maar er zijn ook granieten gesteenten. In enkele bekkens ligt rode aarde, andere zijn bedekt met een laagje klei. De meeste stranden liggen in het smalle westelijke deel, terwijl de meeste heuveltjes meer oostwaarts liggen. Het hoogste punt van het eiland is Crocus Hill met 65 meter.

De bewoners wonen verspreid over het eiland. Grote steden zijn er niet. De hoofdstad van het eiland is The Valley, met 1500 inwoners. Ten westen van The Valley ligt Road Bay Salt Pond, een lagune waar zout wordt gewonnen. De lagune ontstond achter een steeds hoger wordende zandbank die het gebied langzaam maar zeker afsloot van de open zee. Op dezelfde wijze ontstonden de lagunes Grey Pond, Long Salt Pond, Rendezvous Salt Pond, Cove Pond, West End Salt Pond en Mead's Bay Pond.


 terug

Accommodaties

Algemene informatie